Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Szakértőink

Illésné Lehoczki Mónika – háztartási tanácsadó, a Háziasszonysuli és a Mérlegképes Tanoncok oldal alapítója.

Háztartás? Nekem meg sem kottyan. Édesanyám nevelésének köszönhetően nem estem kétségbe, mikor az egyetem mellett belepottyantam az önálló háztartásvezetésbe. Nem csaptak össze a fejem felett a hullámok; igaz, azért voltak meglepő helyzetek, de sosem pánikoltam. Az azóta eltelt időszakban férjhez mentem, született két gyermekem; az albérletet felváltotta a kertes családi ház, így sokasodtak a feladatok, és persze gyűltek a tapasztalatok.

A gyermekekkel itthon töltött időt szeretném maximálisan kihasználni, így indítottuk el férjemmel az online vállalkozásainkat. Ennek keretében számvitelt oktatok a Mérlegképes Tanoncok oldalon, van egy geocaching webáruházunk, aminek keretében rendezvényeket is szervezünk.

Mindezt hogyan csinálom gyermekek mellett?

Nekem a munkámat sikerült összehangolnom a háztartással, s azért, hogy a Te fejed felett se csapjanak össze a hullámok, létrehoztam a Háziasszonysulit, ahol több szakértő is segít, hogy tökéletes háziasszonnyá válj. Azért, hogy ne csak a szakmádban legyél sikeres, hanem otthon a háztartásodban is könnyedén megálld a helyed, én ebben fogok Neked segíteni.

http://www.merlegkepestanoncok.hu, http://geobolt.hu

Budaházi Brigitta -  scrapbook tanfolyam vezető, a Scrapbook.hu portál tulajdonosa.

A Különleges albumok c. könyv szerzőjeként, a Scrapbookozz velünk e-magazin alapító szerkesztőjeként és a Scrapbook.hu portál tulajdonosaként, tanfolyamvezetőként évek óta, igyekszem megismertetni és megszerettetni minél több háziasszonnyal a scrapbook, azaz a kreatív albumkészítés tevékenységét Magyarországon.

Szeretném, ha Te is nyitottá válnál arra, hogy megtudd, hogyan fejezd ki a közvetlen közeledben élők felé egy egészen személyes és különleges módon, mit jelentenek ők számodra. Az albumkészítés ugyanis több annál, mint képek körbedíszítése papír vagy digitális hozzávalókkal, kreatív technikák alkalmazásával. Ha figyelemmel kíséred cikkeimet, biztos vagyok benne, hogy Te is így fogod gondolni.

Örömmel és köszönettel fogadtam el a lehetőséget, hogy a Háziasszonysuli honlapján mindezt megoszthassam Veled. Azért, hogy ezen alkotótevékenység által Te is sikeresebbnek érezhesd magad az emberi kapcsolataidban, az önismeret, az önbizalom területén, s rájöjj, bizony, benned is lakozik egy csodálatosan alkotó ember. Szeretettel üdvözöllek ebben az érdekes világban!

http://www.scrapbook.hu

Burján Eszter – üvegfestő, üvegékszer designer, a www.uvegrekattanva.hu weboldal tulajdonosa

A Halak jegy szülötteként lételemem a VÍZ.  A Feng Shui szerint ennek a lételemnek a megtestesítője az ÜVEG, ami számomra valóban lét-elem, mert a megszállottja vagyok.

Ez az anyag a maga légiességével, exkluzivitásával, varázslatos megjelenésével egyszerre képes elegáns és egyedi hangulatot képes kölcsönözni bárminek: a körülötte lévő térnek, enteriőrnek, épületnek, a viselőjének… ebből a páratlan anyagból nincsen lehetetlen!

Mit lehet csinálni az üveggel?

Nézni, viselni, festeni, dekorálni, tapintani, markolászni (tudod, mint a gesztenyét a zsebedben), színezni, égetni, formálni, átnézni rajta, rácsodálkozni a fényben, elmerülni a buborékjaiban, nézni, ahogy rianásként megreped, megtöri a napsugarat, vagy darabokra hullik.

Gyerekként gyűjtöttem az érdekes üvegszilánkokat az utcán. Emlékszem, volt egy talált kedves üvegszilánkom, melyből később magam kreáltam szilánk-nyakláncot. Büszkén és nem minden veszélyt nélkülözve hordtam… Azóta sok minden változott körülöttem, de az ÜVEG szeretete megmaradt.

Üvegfestéssel tíz, ékszerkészítéssel pedig egy éve foglalkozom. Nemrég egyik nagy álmom vált valóra azzal, hogy hivatalosan is elismert tradicionális üvegfestő- és ólmozottüveg készítő lettem.

Örülök, hogy itt lehetek és a Háziasszonysuli világába is becsempészhetem az üveg iránti rajongást. Célom, hogy az üveg iránt érzett szerelmemből Neked is átadjak egy darabkát.

Fedezd fel Te is ezt az anyagot és a benne rejlő lehetőségeket!

http://www.uvegrekattanva.hu -  üvegfestő kulisszatitkok és minden ami üveg

Galambos Eszter – sminkes, kozmetikus

Galambos Eszter vagyok, okleveles sminkes és kozmetikus. Azon túl, hogy sminkesként rendszeresen részt veszek fotózásokon, divatbemutatókon és más rendezvényeken, küldetésemnek tartom, hogy ne csak a modelleket tegyem szebbé, hanem az egyszerű háziasszonyoknak, a hétköznapi nőknek is segítsek, hogy szépnek és ápoltnak érezzék magukat!

Ezen kívül anya és feleség vagyok, fontosnak tartom, hogy ami a környezetünkben van és kapcsolatba kerül velünk, az a testünknek és a lelkünknek is jót tegyen. Így a szépségápolás mellett nagy hangsúlyt fektetek a természetességre, az egészség megőrzésére is, és hiszem, hogy ezek nem is létezhetnek egymás nélkül.

http://galamboseszter.hu

Keményné Makai Boglárka – táplálkozási tanácsadó és amatőr gyermeknevelési ötletadó, valamint zöldfülű írómazsola

Egy 28 éves anyuka vagyok, aki nagyon sokat küzdött azért, hogy élhessen és láthassa a gyermekét felnőni. A balesetem előtt teljesen egészséges, boldog és életvidám nő voltam. Két évvel ezelőtt, aztán szülés közben lúggal itattak, majdnem belehaltam – két év alatt kétszer győztem le a halált -, de kesergés helyett keményen és elszántan küzdöttem. Sorsomat sok ismerősöm és ismeretlen követte végig a blogomon keresztül, s azt tapasztaltam, hogy az egészséges emberek is erőt tudnak meríteni belőlem a mindennapjaikhoz.

A balesetem után már kevésbé vagyok egészségesnek mondható boldogabb és életvidámabb azonban annál inkább, mert ez a borzasztó nehéz és hosszú önismereti tréning a javamat is tudta szolgálni. Küldetésemnek érzem, hogy megosszam a tapasztalataimat és a megtanult értékeket másokkal is. Úgy látom, hogy sok embert tudnék gondolkodásra bírni a világról alkotott nézetem átadásával.

Amikor megkaptam a felkérést, miszerint ezen az oldalon keresztül kölcsönösen lehetünk egymás segítségére, nagy megtiszteltetésnek éreztem és örömmel, vállaltam a feladatot. Igyekszem majd minden táplálkozási és emésztési folyamattal összefüggő kérdésre válaszolni, s emellett fokozatosan megosztani veletek az én szemléletmódomat, s biztos vagyok benne, hogy ti is látni fogjátok a logikát benne.

Speciális helyzetben vagyok, mert olyat tapasztaltam meg, amit – szerencsére – kevesen, ezért azt gondolom kötelességem segíteni nemcsak makkegészséges, de valamilyen betegségben szenvedő sorstársaimnak is. Ha cikkeken keresztül nem is írok majd komolyabb panaszokat érintő témakörökről, a fórum segítségével, vagy privátban bármikor rendelkezésetekre állok e kérdéskörökben is.

A balesetemmel egy időben született egy csodálatos kislányom, akivel valószínűleg az élet hozta nehéz helyzetnek köszönhetően, az átlagosnál szorosabb és bensőségesebb kapcsolatot alakítottunk ki, vélhetően kompenzáltuk azt, hogy a szó mélyebb értelmében véve a fizikai gondoskodást nem tudtam egyedül megoldani, segítségre volt szükségem. Így azonban volt időm, arra, hogy minden rezdülését érezzem, tudatosan figyeljem kis lelki világának kinyílását. A gyermeknevelés és fejlesztés inkább a pszichológia oldaláról tekintve az én témaköröm, hangsúlyozom, abszolút a lelkes, amatőr anyuka szerepében, kérlek titeket írásaimat ennek tükrében vessétek górcső alá.

Küzdelmem során gyakran írtam blogbejegyzéseket, amelyek segítségével sikerült kiírnom magamból a fájdalmat, a kétségeimet és a félelmeimet. Eközben jöttem rá, hogy az írásban tudok kiteljesedni, ekkor érzem, hogy igazán önmagam vagyok és ezt az utat szeretném járni.

Remélem, hogy olyan érdeklődéssel és kedvvel olvassátok majd írásaimat, véleményemet, amilyen szeretettel és izgalom írom meg majd azokat Nektek!

Ölellek Titeket!

Bogi

Galambos Eszter – sminkes, kozmetikus

Galambos Eszter vagyok, okleveles sminkes és kozmetikus. Azon túl, hogy sminkesként rendszeresen részt veszek fotózásokon, divatbemutatókon és más rendezvényeken, küldetésemnek tartom, hogy ne csak a modelleket tegyem szebbé, hanem az egyszerű háziasszonyoknak, a hétköznapi nőknek is segítsek, hogy szépnek és ápoltnak érezzék magukat!

Ezen kívül anya és feleség vagyok, fontosnak tartom, hogy ami a környezetünkben van és kapcsolatba kerül velünk, az a testünknek és a lelkünknek is jót tegyen. Így a szépségápolás mellett nagy hangsúlyt fektetek a természetességre, az egészség megőrzésére is, és hiszem, hogy ezek nem is létezhetnek egymás nélkül.

http://galamboseszter.hu

 Kozáry Enikő – lakberendező és feng shui tancsadó

Kozáry Enikő vagyok, lakberendező és feng shui tancsadó. Azt hiszem, édesanyám volt a legnagyobb hatással a pályaválasztásomra. Kicsi koromban teljesen természetes volt számunkra, nekem és a két húgomnak, hogy időről időre húztuk-vontuk a bútorokat, függönyöket cseréltünk, és átkárpitoztuk az étkező garnitúrát. Nálunk mindenki lakott minden szobában az évek során, és furcsa volt számomra, hogy mások nem így élnek.

A legjobban azt szerettem ezekben az átrendezős napokban, hogy utána mindig új életre kelt az otthonunk. Friss lendület lett úrrá rajtunk, és ezt imádtam. Így aztán 13 évesen előálltam az ötletemmel, én lakberendező leszek.

Aztán 1996-ban találkoztam először a feng shui-val. Azonnal magával ragadott, úgy éreztem, ez az, amit igazán szeretnék. Faltam a könyveket a témában, majd kísérleteztem, és rengeteg sikerélményt adott, elkötelezett lettem egy életre!

2005-ben 2 év tanulás után végre papíron is lakberendező lettem, majd az  Első Magyar Feng Shui Centrumban tanultam, és hivatalosan is feng shui tanácsadó vált belőlem. Közben belekóstoltam a radiesztéziába is, így földsugárzások mérését, árnyékolását is kitanultam.

Néhány éve a Lakberendezők Országos Szövetségének ( LOSZ ) tagja vagyok, így volt alkalmam több kolléganővel közösen 2010-ben két kiállítási standot is berendezni. Mindemellett már jó néhány lakásfelújítás és ház átalakítás is van a hátam mögött, amivel megrendelőimnek segítségére voltam, nekik örömet okozhattam, és közben rengeteg új tapasztalattal, tudással gazdagodtam.

Hiszem, hogy igaz a régi mondás: „mint kint, úgy bent”. Épp ezért az egészséges, teljes élethez számomra hozzátartozik egy kellemes, barátságos, élhető környezet, akár otthon, akár a munkahelyünkön. Ilyen környezet kialakításában tudok Neked is a segítségedre lenni.

http://kozarylakberendezes.blogspot.com

Pap Ágnes- adó és melltartó szakértő

Pap Ágnes vagyok, szakmámat tekintve adó és melltartó szakértő. Ne is mondjátok, tudom, szokatlan egy párosítás! :)

Az elmúlt 10 évben voltam revizor az Apehnél, majd átálltam a másik oldalra és nemzetközi cégstruktúrákat dolgoztam ki az adó-optimalizáció jegyében. Közreműködtem offshore cégek alapításában, asszisztáltam jó pár svájci bankszámla megnyitásánál. Mindkettő nagyon izgalmas világ, pár cikkben majd mesélek nektek róluk. Dolgoztam ezen kívül magyar kis-, közép- és nagyvállalatoknak, de amerikai multinak is adó és számvitel szakterületen.

2010-ben hobbiból indítottam az ExtraMelltarto.hu oldalt, hogy felhívjam rá a figyelmet, hogy mi, nagy mellű nők mennyire nehezen kapunk magunkra „normális” melltartót. Innen már csak egy lépés volt, hogy beinduljon a webáruházam, az AngelinaFehérnemu.hu, ami csábos melltartókat kínál C-I kosárméretben az átlagosnál nagyobb mellű hölgyek számára.

Így fordulhat elő, hogy adó-, számviteli- és fehérneműkérdésben tudok nektek segíteni!

http://angelinafehernemu.hu, http://extramelltarto.hu

 

Papszt Kriszta – pénzügyi tanácsadó és tréner, a Pénzügyi Tanoda tulajdonosa.

Papszt Kriszta vagyok, pénzügyi tréner, coach. E napi elfoglaltságom mellett háztartást vezetek, sütök-főzök, kertészkedek. A párommal, családdal kirándulok, élményt-gyűjtök….

Én tudatosan készültem a háztartás-vezetésre :-) .
Például 18-19 éves koromban már gyűjtöttem a jobbnál-jobb, de egyszerűen elkészíthető ételek receptjeit. Sok praktikát tanultam az édesanyámtól, de az ismereteim nagy részét autodidakta módon sajátítottam el.
Miben tudok segíteni Neked?
Pénzügyi trénerként elsősorban a háztartási kassza egyensúlyban tartásában, a személyes illetve családi pénzügyek tervezésében.
Fontos, hogy ne szűkölködj, de ne ne is herdáld el, amid van, dolgoztasd a pénzed!!!

Pataki Beáta – életvezetési szakértő, sportoktató, író

2004-ben végeztem az International Aerobic és Fitness Academy testépítő, személyi edző és aerobik edző szakán, célul tűzve ki, hogy egyéni és csoportos foglalkozásokat tartok.

Az első sikeres évek elteltével láttam, mennyire nehéz az „átlag embereknek” a család, mindennapi feladatok, munka, gyermeknevelés mellé bepréselni az egészségesebb életmód iránti igény kielégítését, és helyet adni egy táplálkozási, vagy mozgásprogramnak. Érezhető, hogy a kor, melyben élünk, sokkal több érzelmi kihívás elé állít, mint  ezelőtt.

A világban egyetlen biztos dolog van: és az a változás. Tehát azok az életmódprogramok már nem állják meg a helyüket, melyek a táplálkozás, vitaminkészítmények  és mozgás témában nyújtanak egy élettervet, kevésnek bizonyulnak. Több exkluzív fitnesz- és egészségközpont beindításán dolgoztam külföldön és Budapesten egyaránt, valamint a Viva Tv szakmai szakértőjeként vezettem 2 évig életmódról és táplálkozásról szóló műsort. Mindezen tapasztalatok után megalkottam új, saját életmód programomat.

Célom egy újfajta látásmód elterjesztése, mely segít abban, hogy teljesebb képet kapjunk önmagunkról, az életünkről, úgymond sikeresebb, boldogabb életet élhessünk.

Hiszem és tudom, hogy minden életterületen elérhető a teljesség (egészség, gyermeknevelés, párkapcsolat, egyéb kapcsolatok, pénzügyek, munka), és mindezek sikere egyéni erőfeszítéseinktől függ. A bennünk lezajló pozitív változások hatnak gyermekeinkre, szeretteinkre, barátainkra, tehát mindenkire, akivel kapcsolatban vagyunk.

Szakterületem tehát a mozgás, egészséges táplálkozás és a betegségek lelki eredetének vizsgálata, elemzése, a szimbólumanalízis. Ebben kívánok segítséget nyújtani a Háziasszonysuli minden kedves érdeklődőjének.

http://hetkoznapi.csodano.hu

Pőcze Nikolett – gyógynövénymániás könyvelő asszisztens

Pőcze Nikolett vagyok,  könyvelő asszisztens. Nem ez a pálya vonzott, de a család úgy döntött, hogy ez a nekem való. Azt hiszem, igazuk volt.  Már csak egy vizsga maradt, a számvitel. De már nem sokáig!

Gyógynövénymániám a fantasy-regényekből ered. Van pár témába vágó szakkönyvem, de leginkább az internetről és a könyvtárból szerzem a tudást. Nagy álmom, hogy egyszer egy kertésziskolát nyissak, ahol megtaníthatom a gyógy- és fűszernövények termesztését és begyűjtését. Apránként, lassan, de biztosan haladok e célom felé.

Szeretek a szabadban sétálni és eldugott zugokat felfedezni. Ebben társra leltem egy kis vadászgörény személyében. Már alig várom, hogy elég nagy legyen a kisebb kirándulásokhoz.

A mindennapokban próbálok helytállni, mint háziasszony, és mint élettárs. A főzés sajnos nem az erősségem (szerencsére a „Zuramnak” igen), így a háztartás egyéb területeire összpontosítok (mosás, rendrakás, takarítás stb.) Görényketrec takarításban már nagy gyakorlatot szereztem.

 

Kialakulóban van egy füves-blog, ahol majd a jegyzeteimet teszem közzé, és egy másik is, ahol a kis görényem mindennapjait fogom bemutatni.

Szinte minden apróbb egészségügyi problémára nyújtanak megoldást a növények. Emiatt nyűgöznek le engem. Ráadásul sokkal kíméletesebbek, mint a mesterséges medicinák. Amennyiben létezik, én megtalálom Neked a “füves” alternatívát. (Amit annak idején mindenki ismert, csak valahogy feledésbe merült.)

 

Schweininger Zsuzsanna -  Biokiskert alapítója.

Közgazdászként vágtam bele a kertészkedésbe. Nem is nagyban, csak itthon, a ház körül. Van konyhakertem, díszkertem, és gyep is akad bőven. Aztán belefutottunk néhány problémába, amit bizonyára te is ismersz: • sárgult, barnult • száradt • ették (nem mi) • beteg lett és így tovább. Ennél az állapotnál csak azt a gondolatot utáltam jobban, hogy vegyszerekkel szórjam tele a zöldséget, amit megeszünk, a füvet, amin a gyerekek hemperegnek, vagy a dísznövényeket, amit néha simogatnak, néha viszont „levest főznek” a levelükből. De hogyan lehet vegyszerek nélkül megvédeni a kert növényeit?

Erre kutatom a választ. Amit megtudtam, megosztom veled is a biokiskert.hu-n. Ami segíthet, megtalálod a biokiskert.hu webshopjában.

http://www.biokiskert.hu

 

Siklós Barbara – diplomás stílus coach

Szaktudásomat a londoni Style Coaching Institute™ berkeiben szereztem. Tagja vagyok a Stílus Coachok Nemzetközi Szövetségének (International Association of Style Coaches™).

A Stílus Coaching – Magyarországon még viszonylag új fogalom – a legújabb, holisztikus megközelítése a stílus tanácsadásnak, mely felismerte az elemi kapcsolatot a külső megjelenés és aközött, ahogyan belülről érezzük magunkat: nem csak a külsővel foglalkozik, amit a tükörben látunk, hanem a belső képpel, amit belső szemeinkkel látunk. Egyedi kombinációja a life coachingnak (életvezetési “tanácsadás”) és a stílus tanácsadásnak.

Stílus coachként feladatom végig kísérni ügyfeleimet egy olyan külső megjelenés kialakításában, mely stílusosan tükrözi személyiségüket, kiemeli előnyös testi adottságaikat, alakjukat,ezáltal magabiztossá válnak és jól érzik magukat a bőrükben.

Segítek feltérképezni hol “állnak” most stílusuk, öltözködésük, önbizalmuk szempontjából és hova szeretnének eljutni a folyamat végére.

Területeim:

- Stílus tanácsadás: ruházat, haj, smink, szépségápolás, vásárlási tanácsadás,testalkat elemzés, szín elemzés

-Belső énkép: pozitív-negatív belső hiedelmek, testünkről kialakított belső kép

-Önbecsülés, önbizalom: testbeszéd, non-verbális kommunikáció, vizualizáció

- Szekrény átvizsgálás: szanálás, átrendezés

Személyes profilomat megtekintheted a http://www.stylecoachingassociation.com weboldalon, gondolataimat a http://www.stiluscoach.hu honlapon olvashatod.

Szigeti Kata- ruhaipari mérnők – oktató, tánctanár

Miért hidd el, hogy meg tudlak tanítani varrni?

Mert tizenkét éves korom óta “gyakorlom” a szakmát …

Mert főiskolásként már ruhatervező versenyt is nyertem (Imperial Divatfakultáció, II.hely)

Mert több tánccsoport fellépőruhájának kialakításában is részt vettem (jazz-balett, amazontánc…)

..nem beszélve a rengeteg ruháról, amiket az évek során elkészítettem,

Mert kreativitás életem fontos része, Mert az elmúlt évek során országszerte lelkes hobbi varrónőket indítottam útjukra kurzusaim segítségével..

Mert az oktatás, az emberekkel való foglalkozás a szívem csücske!

Másik szívem csücske pedig a táncoktatás…

Kislány korom óta a tánc – mint ahogyan a varrás is – elkísért utamon, s képzett táncoktatóként már több száz hölgynek mutathattam meg a mozdulatok varázsát. Ezen kívül foglalkoztam más táncműfajokkal, tinikkel, ovisokkal és számtalan koreográfiát készítettem… és mindezekért nagyon hálás vagyok az Életnek, …de ez már egy másik történet…

http://www.varrasoktatas.hu