Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Sima ügy a vasalás. Neked is?

Sima ügy a vasalás. Neked is?

Te melyik “vasaló csoportba” tartozol?

- Abba, akik inkább minden nap vasalnak?

- Vagy abba, akik pedig addig gyűjtögetnek, míg egy nagy halom összegyűlik, s akkor órákig vasalnak?

Hát mindkettőnek vannak előnyei, de az tény, hogy a vasaláshoz elő kell készülni, kipakolni a kellékeket, emiatt időgazdaságosabb, ha összegyűjtöd.

A lelkednek is jobb, ha nem érzed úgy, hogy “Nem igaz, hogy minden nap vasalnom kell”, ennek viszont az az ára, hogy ezen alkalommal sokáig kell a vasalóállvány mellett állnod.

Tedd ezt az időt is “kellemessé”!

Tedd be a kedvenc cd-d vagy nézz tv-t! A tv-vel vigyázz, nehogy elbambulj egy jó résznél, mert a ruhád bánhatja!!

Hozok Neked néhány trükköt, hogy a vasalás könnyebb és gyorsabb legyen:

- Mint már említettem, ne vasalj minden nap az előkészületek miatt!

- Előre válogasd szét hőfok szerint a ruhákat, az alacsony hőfokon vasalandókkal kezd, s így haladj az egyre magasabb hőfokú felé! Erre infót a ruha cimkéjében találsz. Vigyázz a vasaló hamarabb melegszik fel, mint ahogy lehül!

- A vasalás a teregetésnél kezdődjön! Mielőtt kiteszed a ruhát száradni, hosszában hajtsd össze és  széltében és hosszában is húzogasd meg egy kicsit! Ha ujja is van, arról se felejtkezz meg! Így lehet, hogy még a vasalást is megúszod, de az biztos, hogy kevésbé lesz gyűrött a ruha.

- Vasalás előtt kézzel simítsd ki a ruhát!

- A vasalódeszka közelében csinálj helyet a vasalt és vasalatlan ruháknak, hogy elérd őket, ne kelljen sétálgatnod!

- Ha vállfára akarod tenni a ruhát, akkor rögtön vasalás után tedd, mert ha kényes az anyag, s nem sikerül tökéletesen letenned, kezdheted előről!

- Időt és energiát spórolsz és a vasalt ruha is sokkal szebb lesz, ha teflonos, hővisszaverős huzat van a vasalódeszkán, de ezt megoldhatod otthon is. Strapabíró alufóliát feszíts az állványra, s  vond be puha ronggyal!

- Ha a színén vasalod a ruhát vagy terítőt, akkor egy puha, fehér, nem bolyhosodó ruhát tegyél rá, s azon keresztül gőzölve vasald, hogy ne fényesedjen ki! Ha nincs gőzölős vasalód, akkor vizezd be a rongyot, csavard ki, s úgy tedd a vasalandó ruhára!

- Ha nem gőzölős vasalóval vasalsz, akkor vasalás előtt spricceld be a ruhát vízzel, így könnyebben és szebben vasalhatóvá válnak!

- Ha nedvesítetted a ruhát, várd meg míg teljesen megszárad! Akaszd fogasra, s csak száradás után hajtogasd össze, s tedd a szekénybe!

- Ha nem vagy biztos benne, hogy az adott textil vasalható-e, akkor egy nem látható, kis helyen próbáld ki!

- Én mindent kifordítva vasalok, ezt javaslom Neked is, nehogy kifényesedjen az anyag, s megolvasszak valami díszítést. Ha a színén kell vasalni, akkor feltétlen használj valami rongyot!

- Körkörös mozdulatokat ne használj, mert nyújthatod vele az anyagot!

- Ha a vasaló talpára ragadt valami, akkor a meleg vasalót egy bolyhos, pamut törölközőn húzd végig néhányszor!

További vasalási ötletekkel jövök még! Ha kíváncsi vagy, hogyan vasalj inget stb, akkor nézz vissza!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is!

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>