Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Mindent a csillámporról

Mindent a csillámporról

Soha máskor az évben nem annyira aktuális a csillámporokról beszélni, mint szilveszter előtt. Az év utolsó estéjén mindenki megengedhet magának egy kicsit feltűnőbb, kicsit extrémebb sminket és kiegészítőket, egy kis extra csillogást! Na de tulajdonképpen mi is az a glitter és hogyan is kéne használni? Lássunk pár hasznos infót és jól bevált trükköt!

Mi az a csillámpor?

Kezdjük rögtön az elején: mi is az a csillámpor, más néven glitter? A csillámpor tulajdonképpen finomra őrölt műanyag. Többféle csillámpor létezik, ezek anyagukban, formájukban, színükben és szemcseméretükben különböznek egymástól. Nem minden csillámpor alkalmas smink készítésére! Igyekezzünk olyan glittert beszerezni, ami kozmetikai minőségű, tehát megfelel az EU-s jogszabályoknak, anyaguk poliészter, ami nem tartalmaz fémszármazékot (ami még ilyen kis mennyiségben is okozhat irritációt!), hatszögletű szemcsék alkotják (ez kevésbé irritálja a bőrt), a szemcsék mérete 0,25 mm vagy 0,5 mm és vízállóak. A körömdíszítésre használt csillámok általában nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, így smink készítésére nem alkalmasak!

Selyempor – pigment – csillámpor

Munkám során úgy vettem észre, hogy sokan nem tudják, hogy mi a különbség a selyempor, a pigment és a csillámpor között. Itt az ideje, hogy tisztázzuk a félreértéseket! :) A selyempor egy nagyon finomra őrölt, lágy fényű, általában irizáló por, ami bármilyen alap sminkhez kitűnő, szolid de izgalmas csillogást ad. A pigment ennél gazdagabb, erősebb színű, matt vagy fényes por, ami önmagában is megállja a helyét, főleg ha nedvesen használjuk. A glitter ezeknél sokkal durvább, a szó minden értelmében, csak alkalmi sminkekhez ajánlott, és mindenképpen szükséges hozzá valamilyen alap vagy bázis, önmagában használva nem nyújt túl esztétikus látványt.

Hogyan használjuk a csillámport?

Az előző bekezdésben már említettem, hogy a csillámpor önmagában nem használható, egyáltalán nem tapad a bőrhöz. Ezért szükséges valamilyen krémes alap használata, amibe a szemcsék beleragadhatnak.

Ez az alap lehet valamilyen krémes bázis (pl, MAC Paint Pot vagy Kryolan Supracolor-ok), elsatírozott ceruza, jó minőségű (cuppanós) szájfény, vagy a direkt erre a célra kifejlesztett glitter ragasztók. És természetesen vannak az előre gyártott, csillámos termékek, ha nincs kedvünk bűvészkedni a porral.

Visszatérő kérdés, hogy lehet-e a csillámot satírozni. Nos, a válasz nem, legalábbis a hagyományos értelemben véve nem. Viszont nagy gyakorlattal és türelemmel egymásba lehet dolgozni a színeket, ezzel afféle színátmenetet lehet képezni a színek között. Alapszabály, hogy csak kis színkülönbségű csillámokat lehet szépen összedolgozni egymással, illetve be kell iktatni valamilyen harmadik, köztes színt.

Ha még izgalmasabb glitteres sminkre vágysz, akkor használj különböző méretű csillámporokat (mindig a nagyobb szemcsésekkel kezdd!), vagy kombinálj különböző típusú csillámporokat egymással (léteznek hologramos, metálfényű, multicolor, stb glitterek), készíts színátmenetes festést, vagy ragassz 1-2 strasszkövet a sminkhez!

És hogyan távolítsuk el a csillámport?

Elsőre talán nem tűnik fontos kérdésnek, pedig igenis az, egyrészt, hogy le tudd tisztázni a sminket, tehát hogy a felesleges, a sminkelés során lehullott glittert el tudd távolítani a bőrről, másrészt hogy lefekvés előtt le tudd mosni a teljes sminket. A csillámpor a szembe kerülve erősen irritálhatja azt, így buli után mindenképpen el kell távolítani, nehogy véletlenül alvás közben bejusson a szemedbe, vagy egy óvatlan pillanatban beledörzsöld!

A lepotyogott csillámpor nagyját tömör szőrű sörte ecsettel célszerű lesöpörni a bőrről. Ha a szemkörnyék érzékeny bőrénél használjuk, előtte porpúderbe vagy hintőporba márthatjuk az ecsetet, hogy ne irritálja annyira a bőrt.

Bevált trükk, hogy egy cellux-csík ragasztós felével szedjük fel a csillám szemcséket a bőrről.

A maradék glittert olajos törlőkendővel vagy vattával tudjuk letörölgetni az arcunkról.

forrás: www.galamboseszter.hu

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>