Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Legyen több időd Magadra!

Legyen több időd Magadra!

Kiruccanás

Felmerültek már Benned is a következő kérdések?

Hogyan lehetne nekem is több időm magamra?

Hogyan osszam be ideálisan az időmet?

Ha velem tartasz, akkor segítek Neked ezen probléma megoldásában.

Gondolom Te is irigykedve figyeled azokat az embereket, akiknek mindig mindenre van idejük, mindent el tudnak intézni, s még konditerembe is járnak. Semmi nem jelent nekik akadályt, se a gyerek, se a házimunka, mindig van elég idejük.

Hogyan csinálják?

Íme néhány ötlet, hogy Neked is sikerüljön:

1. Először mindig a legkevésbé kedvelt feladataidat old meg!

Ha lehetséges, akkor ezeket délelőtt végezd el, mert akkor még tele vagy energiával, s nagyobb a lendület. Délután már minden lassabban halad.

2. Ne akarj mindent egyedül Te megcsinálni!

Osszátok szét otthon a feladatokat! Legyen meg mindenkinek a saját feladata! Ha már vannak gyerekek, akkor pl. a saját szobájukban pakoljanak össze ők, takarítsák is ki a koruknak megfelelő szinten! Ezt nem lehet elég korán kezdeni ;)

Fogadd el a nyújtott kezet!

A feladatok egyeztetése után csinálj egy listát/időbeosztást, melyen minden feladatot feljegyzel

azt is, hogy azt kinek és mikor kell elvégeznie, s tedd egy jól látható helyre! Ezek után nem fog gyötörni az érzés, hogy mindent Neked kell megcsinálnod, s mindenért Te vagy a felelős!

3. Használj ki minden segítséget!

Ha valaki segítséget ajánl fel, eszedbe ne jusson visszautasítani! Használj ki

minden alkalmat, amit önként ajánlanak fel! Már az is nagy segítség, ha valaki elviszi sétálni gyermeked, mert kicsit lazíthatsz. Vagy ha a párod leviszi a szemetet ;)

4. Ne kívánj túl sokat Magadtól!

Ha nem akarsz egyszerre túl sokat, akkor elkerülheted a kellemetlen érzést, amit az okoz, hogy bizonyos dolgokat nem sikerült megoldanod. Reálisan oszd be a feladataid, szánj elég időt minden munkára, kicsit becsüld túl a szükséges időt, így kellemesen csalódhatsz, ha idő előtt végzel. ;)

Fontos a tervezés!

5. Tervezd meg előre a vásárlást!

A bevásárlási praktikákról már írtam egy korábbi bejegyzésemben. Az előre elkészített listával megspórolhatod azt az időt, amit a boltban való ide-oda rohangálással töltenél. Ne is beszéljünk a töprengéssel töltött időről!

6. Ha teheted, használj olyan eszközöket, amik segítenek időt spórolni!

Ma már szinte minden háztartásban megtalálható az automata mosógép, ami nagyon-nagy segítség. Ugyanilyen nagy segítség a mosogatógép. Ha lehetőséged van rá, vegyél egyet, nem fogod megbánni! Gondolj bele, hogy a vasárnapi ebéd után csak belepakolsz, s mikor végzett elpakolsz. Amíg Te kirándulsz vagy alszol egyet addig ő dolgozik helyetted.

7. Ne felejts el pihenni!

Egy régi közmondás figyelmeztet minket, hogy “Akinek sok dolga van, annak pihenni is kell.”

Emlékszel, hogy az iskolában sem egyszerre kellett lehúznod a hat-hét órát? Ugye, hogy örültél az 5-10 percnek? Ahhoz, hogy teljes erőbedobással tudj dolgozni, néha pihenj meg pár percre, s töltődj fel! Ilyenkor hallgasd meg hátradőlve kedvenc zenédet, olvass el egy újságcikket stb!

Így is csenhetsz egy kis időt a Te életedbe ;)

Egy finom nasi

8. Jutalmazd Magad!

Ha kitűzöl Magad elé egy célt, akkor társíts hozzá egy motiváló, kellemes jutalmat! Pl.: “Ha ma végzek a takarítással, akkor este megnézek a kedvenc filmem”. Hidd el, jobban fogsz haladni, ha van motiváció.

Tudod, mennyit jelent napi fél óra?

Most meg fogsz lepődni!

Ha napi 30 percet meg tudsz spórolni, az azt jelenti, hogy egy évben összesen 182-183 órát, azaz több, mint egy hét szabadidőt tudsz magadnak szerezni.

Így már jól hangzik? ;)

Ne felejtsd el, a sok munka mellett Neked is jár a szabadidő, nem csak a pasiknak, akik a meccset nézik ;)

Neked milyen időt spóroló tippjeid vannak?

 

Share/Bookmark

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>