Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Gyógyteakészítési praktikák

Finom tea

Gondolkoztál már azon, hogy jól készíted-e el a teádat?

Minden növényből ugyanazon a módon csináltad?

Szerinted így a leghatásosabb?

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, de segítek Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a természet ezen kincseiből.

Mielőtt gyógyteát készítesz fontos tudni, hogy a növény mely részét használod, mivel ez határozza meg az elkészítés módját.

Ha a teát boltban veszed, akkor a csomagoláson a felirat két részből áll, az egyik a növény, a másik része pedig a hatóanyagot tartalmazó növényi részre utal.

A következőket láthatod:

-flos- virág

-herba- virágos hajtások

-radix- gyökér

-folium- levél

-fructus- termés

-semen- mag.

A teát elkészítheted szárított és friss növényből is, de az utóbbiból kb. kétszeres mennyiség szükséges. Ha lehetőséged van rá, s esetleg otthon is vannak megfelelő növényeid (menta, citromfű stb.), akkor frissen szedett növényből készíts teát. Mindig tiszta, zománcozott, jól zárható edényben készítsd a teát, hogy az illóolajok és az aroma ne el ne vesszen!

Mielőtt az elkészítés módjáról beszélnék, tisztázzuk a drog fogalmát. Na, ez nem az ;) Bár a kellemes közérzet is is garantált ;) A természetgyógyászatban a gyógynövény hatóanyagot tartalmazó részét szokták droggal illetni. Például kamillánál a szárított kamillavirág.

Most nézzük, hogy milyen módokon készíthetsz teát!

-Forrázás: ekkor a feldarabolt drogra ráöntöd a forrásban lévő vizet, s kb. 5 percig állni hagyod, majd leszűröd.  A friss növényből készült teáknál rövidebb áztatási idő is elég. Így készítsd el a levélből, a virágból, az összezúzott magvakból és a zsenge hajtásokból készült teákat. Duplázd meg az áztatási időt, ha kemény növényi részeket használsz.

- Főzés: ha gyökérből, kérgekből és termésből készítesz teát, akkor 5-10 percig főzd őket. Ezután lefedve 3-5, szárított esetén 10-20 percig hagyd állni. Még forrón szűrd le, az elfőtt vizet a szűreben lévő növényen keresztül pótold a teába!

-Hidegvizes kivonat: ezt az elkészítési módot a csipkebogyótea készítéséről ismerheted. Úgy érdemes csinálnod, hogy este beáztatod a növényt, reggel leszűröd, s ha úgy melegen jobban szereted, akkor fogyasztás előtt kicsit megmelegíted.

Egy csésze teához egy teáskanál , ha nagyobb bögrében készíted (2,5-3 dl), akkor egy evőkanálnyi drogot számolj. Ha kannában készíted, akkor annyi kanál drog, ahány csésze teát szeretnél.

Mi mindenre figyeljünk még oda?

A következő bejegyzésben ezt is megtudod ;)

Te hogyan készíted a teát? Van olyan tea, amit nagyon ajánlanál másoknak? Akkor a kommenteknél írd meg nekünk!

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>