Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Idei ünnepi fényképeid új köntösben

Idei ünnepi fényképeid új köntösben

A mai digitális fényképezők világában szinte ha kell, ha nem, fényképezünk. Te is észrevetted? Egyre többen szerettünk bele a fényképezésbe, s örökítünk meg olyan pillanatokat, amit a régi típusú fényképezőgépeknél, mikor még a 36 képkocka volt a határ, talán nem tettünk volna. Természetesen a karácsonyi ünnepek pillanatai nem azok közé az események közé tartoznak, amelyet csak a digitális korszak miatt örökítünk meg fényképeken. Azonban, talán nem túlzás ha azt állítom, sokkal több pillanatnak állítunk emléket azóta, hogy nem kell foglalkoznunk azzal, vajon jól sikerül-e egy-egy kép.


Nálad hová kerülnek az idei fényképek?

Kiírod egy családi DVD-re vagy előhívatod? Bújtatós fotóalbumban fogod tárolni őket és nézegetni fogjátok? Hadd adjak egy ötletet arra, hogy az ünnepi fényképeid milyen új köntösbe kerülhetnek idén!Nézzük a fotóleltárt! Készült kép a gyerekekről, ahogy bontogatták az ajándékot? Lefotóztad amikor találkoztatok a Mikulással? Sütöttél idén mézeskalácsot? Együtt gyúrtad nagymamáddal a beiglit, és le is fotóztad? Igen? Ez nagyszerű!

Én is készítettem az elmúlt karácsonyok alkalmával néhány fényképet. Szeretnék megmutatni egy pár hagyományos (papírból készült) és digitális scrapbook oldalt (a scrapbook afféle emlékalbum, ez pedig az angol neve), illetve egy olyan minialbum két oldalát, ami csak a karácsonyi családi szokásainkról szól. A tippem pedig a következő: az idei ünnepek fényképei közül foglalj Te is oldalba vagy minialbumba egyet vagy kettőt, és őrizd meg ezzel a módszerrel az idei emléket!

Kicsoda a Mikulás? - Digitális scrapbook oldal Fenyővásárlás - Minialbum oldala Ajándék - Hagyományos scrapbook oldal


Mi szükség van erre?

Egyáltalán hogyan kell ilyet csinálni? Nézzük az első kérdést! Ha egy scrapbook oldalt vagy minialbumot készít az ember, eközben kiélheti az összes kreativitását, körbedíszítheti a képet mindenféle csini hozzávalóval és jól elszöszölhet egy délutánt. Az eredmény egy szép, de szokatlan tárgy lesz, ami családtagjainknak tetszeni fog, de néhányan majd nem értenek. Nézhetjük ebből a szemszögből is ezt a tevékenységet. De, kinek van erre ideje? Talán most Te is ezt kérdezed magadban… ? Tényleg, mi szükség van ilyesmire? Ha így tesszük fel a kérdést, néhányan azt gondolják most – semmi. Csak porfogó.

Számomra viszont most válik izgalmassá, amikor elmondhatom, ó, ha tudnátok, mit hagytok ki vele! Amikor viszont azt mondom, hogy a képek kiválasztása közben felidézem és újraélem azokat az érzéseket, amik elfogtak a fotók megörökítése pillanatában, s ezután igyekszem a díszítőelemeket, elrendezést, papírokat úgy kiválasztani, hogy azok kellőképpen hangsúlyozzák azt az érzést, ami arra indított, hogy egy ilyen montázsszerű dolgot hozzak létre, már biztos másképp gondolunk erre a tevékenységre. Vagy folytatom azzal, hogy az oldalaimra nemcsak fotók kerülnek, hanem, sokszor kézzel írott, őszinte gondolataim is, amelyeket gyermekeimnek és azoknak szánok, akik tudom, hogy később kíváncsiak lennének arra, ki voltam én most, az életemnek ebben az időszakában. Hiszen a szóhasználatom, a címválasztásom, az alkalmazott technikák (például sokszor kézzel varrjuk a papírt), mind-mind meghatároznak és jellemeznek engem, az oldal készítőjét. Így, kvázi nemcsak az élményt és az érzéseimet konzerválhatom egy-egy ilyen oldalban. Az is kiderül a scrapbook oldalak és minialbumok nézegetése közben, hogy ki az a személy, aki ezt összeállította.

Óvodai karácsony - Minialbum oldala A kedvenc ajándékod - Digitális scrapbook oldal Karácsonyeste 2008. - Digitális scrapbook oldal


Milyen lesz az ünnepi fényképeid új köntöse?

Kedves gyakorló és leendő anyukák, háziasszonyok, szeretettel buzdítalak Benneteket arra, hogy az idei karácsonyi képeitekből, vagy ha nem készültek, akkor a szilveszterezős képeitekből készítsetek el egy kis oldalt! Csak úgy, magatoknak. Örökítsétek meg a számotokra legemlékezetesebb, legszeretettebb pillanatot egy ilyen oldalban! Nem számít, hogy az első, hogy nem olyan, mint ha profi készítette volna. Hiszen nem is az a cél. Hanem az, hogy saját magatok, illetve gyermeketek számára mesélje majd ismét el évek múltán, mit szerettetek ebben az élményben a legjobban. Az oldalt nézve, azt végigsimítva, nagyon nagyon jó érzés lesz újraélni – meglátjátok.

Ó, és a második kérdésre rá sem tértem, hogyan készítsünk ilyen oldalakat, minialbumokat? Erről itt a Háziasszonysuli.hu honlapon is olvashatsz majd tőlem cikkeket 2012-ben. De addig is, hadd ajánljam azt a honlapot, amit Kreatív Csapattag társaimmal 2009 óta működtetünk, és telis-tele van cikkekkel, oktatóvideókkal és rengeteg, magyar scrapbookos által készített karácsonyi és nem karácsonyi scrapbook alkotással. Ez a honlap, talán már ki is találtad, a Scrapbook.hu

Örömmel várom hozzászólásaitokat, kérdéseiteket scrapbook témában itt a Háziasszonysuli.hu honlapon! Ha pedig e cikk nyomán elkészítitek az idei ünnepi alkalomról szóló első (vagy sokadik) scrapbook alkotásotokat, boldog lennék, ha megosztanátok velünk egy linket, hogy mindannyian megcsodálhassuk!

Örömteli scrapbookozást kívánok 2012-ben mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>