Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Hűvös alapok

Az elmúlt hetek forrósága után talán már nem is kell ecsetelnem Neked, hogy milyen nagy találmány a hűtőszekrény.

Te is először a hűtőbe nyúlsz egy hideg üdítőért vagy egy jó hideg sörért, mikor hazaértsz egy  fülledt nyári nap?

Kutakodjunk ma egy kicsit a hűtőszekrényben! Nézzük meg a klímáját, hogy miként változik a hűtőnk belsejében és mire figyelj oda ezzel kapcsolatban!

Egy átlagos hűtőszekrényben 0-6 celsius fokig változik a hőmérséklet.

Fontos tudni, hogy lent és hátul mindig hidegebb a levegő, mint elől és fent. E szerint érdemes elhelyezned az élelmiszert.

Természetesen, mint mindenben, ebben is vannak kivételek:

- mélyhűtő mellett mindig nagyon hideg van, még akkor is, ha az legfelül található,

- a hűtő ajtajában mindig enyhe az éghajlat (mindegy, h alsó vagy felső részét nézzük), sőt minden nyitással egyre melegebb,

- a legalsó részen, a zöldségtároló dobozokban melegebb van, mert a felette lévő üveglap megállítja a hideg levegő lefelé áramlását.

A fagyasztókban már “igen” hideg van. Gondoltad volna, hogy kevesebb, mint -18 celsius fok uralkodik odabent.

Mivel ennyire hideg van, ezért az élet is lelassul odabent, így később “öregednek” a benne lévő dolgok.

De nem élnek ott sem örökké!!

Ha légmentes csomagolásba rakod be az élelmiszert, akkor növelheted élettartamukat. Ezt megfigyelheted, ha egy sültkrumplis zacskót félig nyitva hagyva raksz vissza a fagyasztóba. Pár hét után már kiszáradt krumplidarabokat és sok-sok jeget találsz a zacskóban. Tanulság: mindig zárd vissza a zacskó száját! Jó megoldás erre a befőttesgumi vagy a boltban kapható mélyhűtőtasak, amihez adnak zárószalagot is.

Tudtad, hogy vannak olyan zöldségek, melyek kimondottan nem szeretik, illetve nem igénylik a hűtőt?

Néhány ilyen: padlizsán, burgonya, paprika, cukkini, uborka, fokhagyma, paradicsom, alma, kivi, citrusfélék és egyéb trópusi gyümölcsök.

Erről jut eszembe!

Te tisztában vagy azzal, hogy mit jelentenek az élelmiszerek csomagolásán található tárolási figyelmeztetések?

Most elárulom:

1) Hűtve tárolandó: a hűtőszekrényben tárold

2) Hűvös helyen tárolandó: max. 18 celsius fokos helyiségben, viszont nem kell feltétlen hűtőben

3) Szobahőmérsékleten tárolandó: 18-22 celsius fok az ideális számára

4) Hőtől óvni: valamivel magasabb hőmérsékletet is elvisel, de fűtőtest mellett ne tárold

5) Száraz helyen tárolandó: egy légmentesen záródó edényben tárold, s lehetőleg ne a tűzhely fellett, mert oda felcsapódik a pára

6) Fénytől védve tárolandó: dobozban, sötét üvegben tárold

Már ezt is tudod! ;)

Holnap jövök a tárolási praktikákkal. Megtudhatod, hogy mit hová és hogyan rakj, hogy sokáig friss maradjon.

Térj vissza, érdemes lesz elolvasnod!

Tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is!

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>