Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Fagyos téma kontra hűvös téma ;)

Fagyos téma kontra hűvös téma ;)

Tegnap átnéztük, hogy mit és hol kell tárolni a hűtőben.

Átrendezted ennek megfelelően a hűtődet?

Ha még nem, akkor ma el ne felejtsd!

Most további ötleteket kapsz, s meg fogsz lepődni, hogy miket tárolsz “feleslegesen” a hűtőben. Sőt, ezek még aromájukból is veszítenek a hűtő miatt.

Vágjunk is bele!

Először nézzük meg, miket is tárolsz a hűtőnkben, amiket “kiráz a hideg” a hidegtől.

Azt azért sokan tudják, hogy az almát, hagymát, burgonyát, cukkinit, padlizsánt, szárított fokhagymát, narancsot, citromot nem kell hűtőben tárolni.

De gondoltad volna, hogy nem kell hűtőben tárolni az alábbiakat?

- paprika, paradicsom, uborka, (szivacsossá válnak, s  veszítenek aromájukból)

- banán, kivi és más trópusi gyümölcsök,

- közhiedelemmel ellentétben a kenyérnek sem tesz jót a hűtő, ott hamarabb megpossad.

Akkor hol is kellene “jó helyen” tárolnod?

Ideális számukra egy sötét, szellős, száraz helyiség. Ha van külön ki kamrád vagy sötét, de szellős szekrényed, akkor tedd oda, s el fog állni sokáig.

Ha még kicsit érlelni akarod, akkor tedd napos helyre, de figyelj, hogy nehogy túl sokáig hagyd kint!

A gyümölcsök pár napig, a zöldségek akár 1-2 hétig is elállnak, attól függően, hogy milyen hőfokon tárolod őket.

Érdemes odafigyelni, hogy mi mivel érintkezik tárolás során, mert elősegíthetik egymás érését, ezzel felgyorsítva a romlást is.

Erről majd egy külön bejegyzésben fogok bővebben írni.

Csak 1-2 ízelítőül: alma a burgonyánál, körténél; citrusfélék az almánál, banánnál stb.)

Nézzünk most be a mélyhűtőbe!

Na, itt aztán szinte mindent tárolhatsz légmentes mélyhűtő dobozokban, zacskókban.

Azért a mélyhűtőben sem állnak el korlátlan ideig az élelmiszerek.

Íme egy lista arról, hogy egy-egy dolgot mennyi ideig tárolhatsz a hűtőben:

- mirelit termékeket a  csomagoláson feltüntetett lejárati ideig,

- zöldség-gyümölcs 6-12 hónapig,

-  hal 3-6 hónapig,

- húsnál a 6-12 hónapig (szárnyas, sertés rövidebb ideig, a bárány és a marha hosszabb ideig őrzi meg minőségét),

- sütemények 1-3 hónapig fogyaszthatók.

Végezetül néhány hasznos ötlet a hűtőddel kapcsolatban:

- Ne tegyél túl sok élelmiszert a hűtőbe! Ha túlzottan tele pakolod, akkor nincsen elég hely az egyes ételek között, s a levegő nem tud áramlani, és ez befolyásolja a hőmérséklet megfelelő eloszlását.

-  Feleslegesen ne nyitogasd az ajtót, és azonnal csukd be, ha lehet. Mindig ellenőrizd, hogy az ajtó csukva van.

- Ha lejegesedik a  hűtőd, akkor nem tud hatékonyan hűteni, sőt a pakolási tered is csökken. Rendszeres engedd le hűtőt! Ehhez használj meleg vizet, amihez adj egy  pici ecetet, ez segít megszüntetni a szagokat. Melegvizes ronggyal töröld át a jeges területet, azután hagyd a hűtőben a meleg vizet egy tálban, így a víz párolgásának köszönhetően hamarabb leválik a jég.

- Meleg ételt ne tegyél a hűtőbe, várd meg amíg kihűl, mert az megemeli a hőmérsékletet. Próbáld az ételt a a tálalást követően két órán belül hűtőbe tenni! Ha meleg van, s nehezen hűl az étel, akkor állítsd a tálat, fazekat hideg vízbe, így gyorsítsd a hűlés időtartamát!

- Az ételeket mindig csomagold be vagy takard le, mivel azok így nem veszítenek nedvességükből és ízük is jobban megmarad. A maradékokat mindig tiszta és fedett edényeben tedd a hűtőbe!

- A  frissen vásárolt élelmiszereket mindig  azok mögé tedd, amik már ott vannak. Ez segít abban,  hogy minimálisra csökkentsd a lejárat miatt  kidobott ételek mennyiségét. Ezzel sokkal több pénz marad a zsebedben. Ez apró dolog, de hidd el, működik.
- Ha nem vagy biztos abban, hogy még jó minőségű-e az étel, vagy nem tudod, hogy mikor bontottad fel, inkább dobd ki, mert ezzel sok betegséget és kellemetlen élményt megspórolhatsz magadnak!

Neked vannak olyan praktikáid a hűtőben tárolással kapcsolatban, amit szívesen megosztanál másokkal is?

Tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is!

 

Share/Bookmark

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>