Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Az örökzöld mézeskalács

Az örökzöld mézeskalács

Mi az a sütemény a bejglin kívül, mely szinte minden család asztalán ott van karácsonykor?

Ráadásul  még saját készítésű ajándéknak sem utolsó.

Meglepheted vele családtagjaid, barátaid, kollégáid.

Bizony ám, ez a mézeskalács.

Készülhet csillag, fenyő,  mikulás, harang  és sok-sok szép formában.

A legbátrabbak karácsonykor még mézeskalács házikót is sütnek. Bevallom, én még ahhoz nem gyűjtöttem elég bátorságot.

Egy meseszép mézeskalács házikó

Én az alábbi mézeskalács receptet alapján Neked:

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 30-40 dkg virágméz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék – körülbelül 2 dkg

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát szitáld át, majd keverd össze fakanállal!

Törd fel, majd add hozzá az egész tojásokat!

Ha lágyabb tésztát szeretnél, akkor csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját üss bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva tedd a hűtőszekrénybe, jó lesz majd a cukormázhoz.

A mézet tedd gőz fölé, s üvegben langyosítsd meg!

Míg a méz melegszik, tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze ( ne ijedj meg ekkor még nem fog összeállni a tészta), majd öntsd hozzá meglangyosított mézet!

Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától!

Ügyelj arra, hogy  lágy tésztát gyúrj, mert amíg állni hagyod, az alatt az idő alatt megkeményedik!

Takard le vastag konyharuhával, és hagyd legalább 3-5 órát állni. Ha teheted, hagyd egy éjszakát állni!

Ne lepődj meg, ha ezután repedezett a tésztát találsz a tálban. Gyúrd addig, míg ismét képlékennyé lesz.

Ezután jöhet nyújtás, szaggatás, sütés

A tésztát oszd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki!

Gyúródeszkán, ha az nincs, az sem lehet akadály, akkor egy vékonyan belisztezett asztallapon nyújtsd ki a tésztát!

A tészta vastagsága kisebb formáknál legyen körülbelül 3-4 milliméter vastag, de nagyobb figurák esetén kicsit vastagabb.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot!

Ne rakd túl közel egymáshoz a süteményeket, hagyj elegendő helyet közöttük, hisz sütés közben megnövekednek!

Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit. Én a szilikonos sütőpapírt szeretem a legjobban, mert arról nagyon könnyen le tudod szedni a mézeskalácsot, mikor megsültek.

Arra minden esetben figyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok!

Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg!

Ha egyenletesen aranybarna, ne gondolkozz, vedd ki! :)

Fontos!
Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Tippek a díszítéshez

Szeretnél fényes mézeskalácsot? 

Akkor sütés előtt a  mézeskalácsok felületére kenőtollal kenj tojásfehérjét, így ha apró magvakat szeretnél még rászórni, azok is könnyen ráragadnak.

Ha nagyobb magvakkal szeretnéd díszíteni, akkor azokat nyomd a nyers tésztába! Ilyen lehet a napraforgómag, tökmag, dió, mandula  stb.

Az örökzöld cukoríróka :)

Hogyan készítsd el? 

Mézeskalács díszítésnek csak a fantázia szabhat határt :)

Keverj 1 tojásfehérjéhez 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet!

Addig keverd, míg már csak  lassan folyik le a keverék a fakanálról, mert már akkor jól formázható író-mázat kapsz.

Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, majd az  egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg!

Ezután szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódhasson vissza a massza!

A teletöltött sarok végén vágj egy pici nyílást, majd díszítheted is az elkészült mézeskalácsokat.

Ha kész vagy a díszítéssel, hagyd megszáradni!

Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!

A mézeskalácsot díszítheted még gyöngycukorral, cukorral is. 

Cukros babák mézeskalács babák :)

A  kis gyöngyöket szórd a mázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd bele a mázba!

A cikk  Schuck Mária Díszes mézeskalácsok című könyve alapján készült.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg ismerőseiddel is!

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>