Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

A nyár csemegéje, a kovászos uborka

A nyár csemegéje, a kovászos uborka

Itt a nyár, itt a befőzési szezon.

Szereted a kovászos uborkát?

Ha igen, akkor vásárolod vagy magad készíted?

Ilyen jó időben  a szépen rendezett üvegben pár nap alatt beérnek, sőt az is lehet, hogy el is fogynak.

Szoktál eltenni télire néhány üveg zöldséget, gyümölcsöt?

Megosztok Veled néhány receptet, ami segít abban, hogy a nyári zamatos ízekből üvegbe zárj egy keveset a téli napokra.Ma a kovászos uborka receptemet írom le Neked, s holnap hozok Neked mézes sárgadinnyedzsem receptet is.

Íme a nyár slágere, a kovászos uborka:

Mit szerezz be hozzá?

- 1 kg egyforma, kb. arasznyi méretű uborka

- 2 nagy csokor kapor

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 szelet kenyér vagy 2 szem burgonya

- 2 evőkanál só

- 1 db kb.  2 literes üveg

Elkészítés:

1. Először is mosd el az üveget, öblítsd ki, hogy ne maradjon benne véletlenül se mosogatószer!

2. Az uborkát alaposan mosd meg! Erre a célra rendszeresíthetsz egy kefét is, amivel sikálhatod az ubit.

3. Az uborka végeit vágd le, s metszd be hosszában kétszer!

4. Mosd meg a kaprot,  tedd az üveg aljára a felét, rakj rá két gerezd fokhagymát, s erre helyezd szépen egymás mellé az uborkákat, s a tetejére rakd a kapor és a fokhagyma maradék részét! A legtetejére tedd rá a kenyeret!

5. 1,5 liter vízbe szórd bele a sót, forrald fel, s a kenyéren át öntsd az üvegbe! Fedd le tányérral, s kb. 3 napig érleld a napon!

Tippek:

- Kenyér helyett 2 db. meghámozott burgonyát is tehetsz bele.

- Ha nem szereted a fokhagymát, kihagyhatod belőle.

- Ha borultra fordul néhány napig az idő, akkor tedd be 50 fokos sütőbe, s ott néhány óra alatt befejezheted az érlelést.

Hidd el, mindenki dicsérni fog, hogy milyen isteni kovászos ubid van!

Hogy honnan jött a mai bejegyzésem témája?  A Sikeres Nők Clubja  blogban olvastam egy cikket Tartósíts!!! címmel, ahol arra kaptam tanácsot, hogy pénzügyileg miként készüljek fel a pénzügyi “télre”. Nézz be oda is, szerezz ötleteket, hogy pénzügyileg is megfelelő infók birtokában tudj előre gondolkodni!

Tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is!

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Nincs hozzászólás.

Trackbacks/Pingbacks

  1. propeller - A nyár csemegéje, a kovászos uborka... Megosztok Veled néhány receptet, ami segít abban, hogy a nyári zamatos ízekből üvegbe zárj egy ...

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>