Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

A hűtőben tárolás szabályai

A  hűtőben tárolás szabályai

Nálad mindig rend van a hűtőben?

 

Ha nem, akkor ezután tarts benne rendet, s meg fogsz lepődni, hogy mennyivel kevesebb élelmiszert kell kidobnod amiatt, hogy lejárt a szavatossága vagy megromlott. Nem nagy dolgokról van szó, csak néhány apró mozdulatról.

Alkalmazol valami rendszert vagy csak szépen sorban bepakolsz mindent?

Ha a hűtőd átlátható lesz, akkor még a bevásárlás is sokkal egyszerűbb lesz, s főzés előtt sem kell felforgatnod a fél hűtőt, hogy van-e itthon egy kis vaj.

Tudtad, hogy nem mindegy, hogy mit hova teszel a hűtődben?

Ha mindent a megfelelő “klímájú” helyre teszel azzal élelmiszereknek, ételeknek, hogy legtovább megfelelő minőségűek legyenek.

Itt most elmondom Neked az alapszabályokat, tarts velem!

Már az Hűvös alapok bejegyzésemben utaltam rá, hogy el fogom Neked mondani, hogy mit és hol tárolj a hűtőben, hogy minél tovább és minél jobb minőségű alapanyagaid legyenek a konyhában.

Már említettem, de itt ismét elmondom, hogy miből is kell kiindulnod:  lent és hátul mindig hidegebb a levegő, mint elől és fent. (Vannak kivételek, azokat felsoroltam az alapoknál)

Ez alapján négy részre osztjuk a hűtőt, s külön beszélünk a fagyasztóról.

Mit tárolj fent és középen?

Itt a helyük a sajtoknak, amiket légmentesen záródó dobozban tárolj.  Ha nem teszed dobozba, akkor a vágott felét fóliába csomagold! Ha nem akarod, hogy az illatok keveredjenek, akkor a füstölt vagy erős illatú sajtokat tárold elkülönítve a többi sajttól! Fajtától függően 3 naptól akár két hétig fogyaszthatod.

Itt kell még tárolni a tejtermékeket (tej, tejszín, krémsajt, kefír, író, tejföl, joghurt, túró) inkább középen tárold, mint fent.  A felbontás után 2-5 napig fogyaszthatók. Figyelj arra, hogy mindig tiszta kanállal vegyél ki belőlük, ezzel megelőzheted az idő előtti penészesedést is!

Mit tárolj lent?

Na, ide jönnek a húsok és a felvágottak.

A húsok kerüljenek a leghidegebb helyre. Ennek a helynek további előnye, hogy így a húslé még véletlen sem csöpög rá a többi hűtőben tárolt ételre.

A felvágottakat légmentes dobozban, ne túl sok rétegben, lehetőleg fajtánként külön, csomagolás nélkül tárold! A füstöltet itt is rakd külön!

A húsokat és a halat csomagolás nélkül tányéron vagy tálban lefedve tárolhatod kb. 2 napig. A füstölt akár 1 hétig vagy még tovább is eláll. A nyers darálthúst lehetőleg még aznap fogyaszd el!

Lássuk az ajtót!

Itt tárold a vajat, tojást, tartós konzerveket, italokat! Itt kb. 10-15 celsius fok van.

A zöldségtárolók szerepe

Itt a helye a leveszöldségeknek, a káposztaféléknek, fokhagymának (ha nem szárított), a póréhagymának, gombának, kínai kelnek, cikóriának stb.

Ezeket lazán, a levesféléknek zöldjüket eltávolítva, az érzékenyebbeket  pedig fóliában  csomagolva tárold! A leveles zöldségek és a gomba 2-3 napig, a sárgarépa, petrezselyem, cékla 1-2 hétig, a többi általában 1 hétig eláll.

A fűszernövényeket fóliába vagy nedves kendőbe takarva 2-7 napig tárolhatod fajtától függően.

A friss gyümölcsöket a többi zöldségtől külön, lehetőleg egy rétegben rakva tárold 1-3 napig!

A legjobb megoldás, ha két rekeszed van, hogy az egyikben a zöldségeket, míg a másikban a gyümölcsöket tárolod.

Az ép gyümölcsöket hagyd egyben, ha a hűtőben akarod tárolni! Az eper csumáját, az alma csutkáját, a meggy szárát csak közvetlen az evés előtt vedd ki, mert megsérül, s hamarabb romlik.

Holnap a fagyasztóban és a hűtést nem igénylő zöldségek és gyümölcsök tárolásáról lesz szó! Gyere olvasd el azt is!

Neked vannak olyan praktikáid a hűtőben tárolással kapcsolatban, amit szívesen megosztanál  másokkal is?

Tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is!

 

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>