Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Színek az otthonunkban

Színek az otthonunkban

Lakásfelújítás idején bizonyára benned is komoly kérdésként merül fel: Milyen színt válasszak?

Többnyire annyi ötletet gyűjtögethetsz ma már, hogy szinte egy komplett szállodát be lehetne vele rendezni, minden szobában külön stílussal, eltérő színekkel. Így aztán szelektálni kell, hogy az otthoni egyetlen hálószobába melyiket válaszd. De említhetném itt bármelyik helyiséget, még talán fürdőszobából állunk a legjobban, mert abból több is előfordulhat egy háztartáson belül.

Színek kiválasztásánál alaposan végig kell gondolni, milyen hangulatot szeretnél. A stílus is meghatározza a színválasztást, de ugyanilyen fontos a helyiség használata is.

Gyerekszoba, babaszoba esetén ugyanabban a térben játszik, tanul és pihen is a kicsi. Amíg a játékhoz jók az erőteljes színek, lehet, hogy pihenéskor is inspirálja, és gondok lehetnek a délutáni alvással. Épp ezért érdemes középutat választani. Egy pasztell árnyalat a falon, és inkább a képek, kiegészítők jelenjenek meg élénk árnyalatokban.

Hálószobák esetén ugyanez a helyzet. Sokan álmodnak buja hálószobáról vörös fallal. Amíg ez hangulatos összebújni, egyáltalán nem biztos, hogy szerencsés a napi felkeléshez. Fekete hálószobában is remekül lehet aludni, de ember legyen a talpán, aki innen kiugrik az ágyból hajnalban munkába készülődvén! Érdemes úgy kiválasztani a színeket, hogy minden tevékenységünkhöz ideális hátteret biztosítson. Kiegészítőkkel, hangulatvilágítással pedig fokozhatod a luxust.

A nappaliban, étkezőben választhatsz harsányabb, élénkebb színeket, hiszen itt többnyire aktív tevékenységet végez a család.

Röviden a színekről:

Fehér: mindig a tisztaság benyomását mutatja. A fehér remek szín a mennyezeten, tágasabbá teszi a helyiségeket. Alacsony belmagasságnál, színes fal esetén is érdemes a mennyezetet fehérre festeni. Még a világítást is erősíti, ha fényes fehér bútorokat választasz. Túl sok fehér hatása azonban sterilitás érzetét kelti, más színekkel kombinálva használd.

Sárga: a napsütés színe, kicsi tereket nagyon jól kitágít. Boldog, kiegyensúlyozott, lelkes és tettre kész leszel sárga térben, azonban hiperaktív személyeket tovább pörget, úgyhogy, ha van ilyen a családban csak pasztell árnyalatait használd.  Hálószobába szintén csak a pasztell árnyalatok ajánlottak, azonban használd bátran, mert sokszor jókedvűen ébredhetsz fel. A nyárra asszociálunk a sárga kapcsán, így megváltoztatja a szobában a hőérzetet, akár 1-2 fokot tudsz vele spórolni a fűtésen.

Narancssárga: tele van életerővel, feldob, felpezsdít. Kedvezőtlen fekvésű helyiségekbe napsütést varázsol. Fokozza az étvágyat, jó hatással van az immunrendszerre, ezért gyógyító hatása is van a narancssárga tereknek. Intenzív élettani hatása miatt nem ajánlott hálószobába. Mennyezeten halvány árnyalatait alkalmazzuk, míg a falakon az erősebb árnyalatok is nagyon jól érvényesülnek. Padlón azonban kerüljük, izzó, láva hatása miatt ezen nem szívesen járunk.

Rózsaszín: halvány árnyalata romantikus, önzetlen érzetet kelt, míg a sötét árnyalatok, pink és fuchsia nagyon érzékiek. Szürkével remekül kombinálható.

Piros: izgalmas szín, tele lendülettel, szeretettel. A túl sok piros azonban feszültséget kelthet. Fokozza az étvágyat, ezért a legsűrűbben használt szín éttermekben. Hálószobába a bordóba hajló árnyalatai ajánlottak, amik kevésbé energikusak. Ne használd mennyezeten, a falakon nagyon erőteljes a megjelenése, padlón való használata erős önbizalmat ad (lásd vörös szőnyeg). Szűkíti a tereket, ezért túl kicsi helyiségbe ne ezt válaszd! Remekül kombinálható fehérrel, feketével, csokoládé színekkel és ezüsttel.

Lila: misztikus szín, egyházi előljárók, uralkodók ruházatánál alkalmazták régen. A mély lila, ibolya árnyalatok spirituális hatásúak, míg a könnyed levendula kifinomultságot tükröz, elegáns terekbe kitűnő választás. Mennyezeten, falakon alkalmazzuk világosabb mályva és levendula árnyalatait. Ideális vendégszobába, szállodába, ahol a vendég „királynak” érezheti magát. Nagyon jó kiemelő szín, zölddel, kékkel, sárgával és naranccsal is remekül kombinálható.

Kék: ez a szín a béke és nyugalom érzetét kelti, megnyugtat, épp ezért ideális választás hálószobába, mert segít az ellazult pihenésben. A sötétkék a bölcsesség és megbízhatóság színe, ezért az üzleti életben és az iskolai egyenruhákban is szívesen használják. A kék az étvágyat is csökkenti, ezért ha fogyókúrázni szeretnél, válassz kék árnyalatot a konyhába, étkezőbe. Világoskék használata a mennyezeten az égre emlékeztet, falakon használt különböző árnyalatai tértágító hatással bírnak, a kisebb tereket nagyobbnak érezzük, ha kék az uralkodó szín bennük. A sötétkék nagyon drámai hatást mutat. Padlón azonban kerüljük a használatát, bizonytalan érzetet kelt, mintha nem lenne min megállni, mert vízre és levegőre asszociálunk.

Zöld: ez a szín nyugtatja meg legkönnyebben a szemet. A természet közelségét hozza magával, harmóniát, fejlődést mutat. Sötét árnyalatait a pénzzel, bankvilággal társítjuk (pl. klasszikus bankárlámpa). Különböző árnyalatai más érzetet váltanak ki. A sárgás zöld fanyar, a lime zöld vagy citrus zöld friss és lendületes, a kékeszöld drágakövekre emlékeztet, elegáns megjelenésű, míg az oliva színek rejtőzködők.  Mennyezeten világos árnyalatai ajánlottak, falakon a túl sötét zöldet csak kontrasztként, kiemelésként használd, a padlón minél sötétebb, annál inkább emlékeztet az erdők, mezők megnyugtató közegére. Meditációs szoba ideális színe.

Barna: melegséget, stabilitást nyújt. Talán a legtöbb természetes árnyalat ebből a színből létezik. Sötétebb árnyalata rendkívül elegáns megjelenést nyújthat. Régebben a mahagóni, ma a teak és wenge árnyalatok közkedveltek. Falakon inkább a közepes és világosabb árnyalatait használd. Nagyon meleg, előkelő és barátságos lehet tőle az otthonod. Ideális a padlón is. A sötétebb padló mindig a stabilitás érzetét nyújtja, két lábon állsz a földön.

Szürke: kifinomult, azonban túlzott alkalmazása unalmat sugároz. Mennyezeten kerüld, mert piszkos, borús érzeted lehet, falakon, padlón azonban remek alapszín. Műalkotások, színes bútorok kiemelésére, fókuszba állítására a legjobb háttér választás. Egy szürkére festett szobát nagyon könnyen tudsz átvarázsolni új, színes textilekkel, függönnyel, szőnyeggel, párnákkal.

Fekete: a fekete elegáns és titokzatos, időnként félelmetes. Erős határozott megjelenést nyújt. Inkább a berendezés, és az öltözködés kedvelt színe, mint a falaké. Ha fekete falat szeretnél célszerű egy falfelületen kiemelésként, kontrasztként használni. Egyedi nagyon ütős megjelenést kapsz majd, ha ennyire bátor vagy. Kevesen merik bevállalni!

A családi béke érdekében a közösen használt terek színeit együtt döntsétek el. Ott lesz megnyugtató családi fészek, ahol mindenki jól érzi magát. A megfelelő színek kiválasztásánál nagy segítséget ad, ha végiggondolod, milyen színeket részesítesz előnyben az öltözködésedben. Milyen színűek a kedvenc tárgyaid. Otthonod majdnem olyan, mint egy nagykabát, véd a külvilágtól, minden nap körülölel, hát legyen testre szabott és érezd benne jól magad.

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>