Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Palántázzunk!

Palántázzunk!

Amikor kertészkedni kezdtem, biztos voltam benne, hogy nem fogok a palántákkal szórakozni. Simán kimegyek a piacra, és megveszem a kész növényt. Aztán elkezdtem a vetőmagokkal foglalkozni, és bevallom őszintén, függő lettem. Mert látom a fényképről, hogy milyen lesz (a képen a kedvencem, a Ruthje látható). Elolvasom a leírást. Tudom pontosan, mit várhatok tőle. A piacon azóta is nézem a palántákat, és azon kívül, hogy nem túl nagy a fajtaválaszték, nem is derül ki a feliratokból, mit veszek.

Vegyük például a paradicsomot. Van pl. befőzni való, étkezési, koktél, balkon. Ha a vetőmag választékot nézem, ennél jóval több fajta vár, izgalmas kinézetű és ízű gyümölcsökkel. Rendben, koktél, de kicsi és édes, vagy roppanós, aromás? Mekkorára nő? Hogy fog kinézni? Így aztán palántázni kezdtem és nem bántam meg. Remek fajtákat sikerült így termeszteni, még azok is kértek belőle, akik nem is szeretik a paradicsomot.

Maga a palántázás nem nagy ördöngösség, de azért nem árt figyelni néhány fontos dologra:

  • Mivel én csávázatlan, bio magot használok, ültetés előtt beáztatom őket egy-két napra Biokal oldatba (ez bio magcsávázó és növénykondicionáló szer). Ha csávázott magot használsz, az áztatással leszeded róla a gondosan rágyógyított gomba- és egyébölőszert, így csak simán vesd el.
  • Nagyon fontos a föld: steril földet használj, lehetőleg kifejezetten palántákhoz való szaporítóföldet. A virágföld is jó lehet, ha keversz hozzá egy kis tőzeget, de a kerti földet semmiképp sem ajánlom a benne pihenő esetleges kórokozók miatt.
  • Sokan ajánlják, hogy az ültetőedény aljára tegyél kavicsot a megfelelő vízelvezetés miatt, ezt én ki szoktam hagyni.
  • Az ültetési mélység is fontos lehet: minél nagyobb a mag, annál mélyebbre ültesd. Az egészen apró magokra (pl. saláta) csak vékony réteg földet teríts.
  • Tegyél fóliát a cserepekre, hogy a páratartalom is megfelelő legyen. Ha kikeltek a növények, leveheted.
  • Locsolj többször keveset és óvatosan, nehogy kimosd a magoncaid a földből!
  • Ha nem éri őket egyenletesen a fény, dőlni fognak. Ezt megelőzheted, ha forgatod a palántákat, lehetőleg naponta.
  • A fény egyébként is nagyon fontos, minél világosabb helyre tedd őket. Akkor lesznek szép tömzsi palántáid, ha elég fényt kapnak (akkor sem kell aggódni, ha kicsit megnyúltak, kint helyrejönnek majd). Ha úgy érzed, nincs megfelelően világos helyed, szerelj föléjük terráriumlámpát.
  • Simítsd őket végig rendszeresen! Nem a szeretet miatt (bár akár az is fontos lehet), hanem hogy így imitáld a szelet, amelynek hatására a szabadban megerősödik a gyökerük és a száruk.

Ha kedvet kaptál, lassan nézz körül a paradicsom és a padlizsán magok között, sőt lassan a paprika is aktuális lesz. Sok sikert és jó vetőmagböngészést!

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>