Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Hozzuk formába!

Hozzuk formába!

Egy növénnyel sincs annyi macera, mint azzal, amiből a legtöbb van. Hát persze, hogy a fű! A legtöbb kertben van belőle, ahol kisgyerek is van, ott kötelező elem. Minél szebb, annál nehezebb vele. Ahhoz, hogy szép legyen, locsolni illik, ha locsoljuk, nő, mint a gomba, ha nő, akkor nyírni kell. Gyakran. Nyáron hetente, vagy még annál is sűrűbben. De a szépen ápolt gyep látványa megéri, utána már csak a szomszéd macskái által otthagyott szeretetcsomagokat kell eltávolítani róla, és indulhat a mezítlábas móka! Nincs annál jobb, mint belemélyeszteni a lábujjainkat a puha fűbe…

Majd nyáron. Most nem sok kertben van olyan fű, ami erre csábítana. Bár enyhe volt a tél, de lehetnek benne kifagyott foltok, hópenészes részek, elszáradt, mohásodott, filcesedett réteg. Itt az idő, hogy formába hozzuk, ha eddig még nem tettük volna.

Első lépés a szellőztetés

 

Aki lelkiismeretes gyeptulajdonos, az már ősszel is sort kerített rá, de most sem árt neki. Leghatékonyabb (és legfárasztóbb) a kézi szellőztető gereblye, de aki nem akar vért izzadni vele, bevetheti a gépi szellőztetőt is. Ha nincs saját, lehet bérelni is, esetleg megkérni egy kertészt, hogy megfelelő díjazás ellenében tegye meg helyettünk.

Aztán kell a fűnek némi tápanyag is

 

Ilyenkor magas nitrogéntartalmú műtrágyát szokott ajánlani mindenki más. Én nem vagyok a műtrágya barátja, ezért azt nem ajánlom. (Hogy miért nem szeretem, arról itt lehet bővebben olvasni). Egyre több természetes eredetű növénykondicionáló létezik, mindenki találhat kedvére valót (pl. Biokal). Létezik már gyepfélékre kifejlesztett baktériumkészítmény (BactoFil), amely a talajt hozza a fűnek optimális állapotba, sőt, gombakészítmény is (Symbivit), amely a gyökérzet fejlődését segíti.

A gondoskodást persze folytatni kell, hiszen a természetes eredetű szerek rövidebb ideig hatnak, mint a mostanában trendi „egyszer kiszórod, jó lesz egész nyáron” típusú műtrágyák (kivétel a Symbivit, amely egyszeri kezeléssel a növény egész életében hat).

Ha mindezzel kész vagyunk, már csak a locsolás-nyírás-locsolás-nyírás a teendő. Egészen őszig mezítlábazhatunk, hempereghetünk benne.

 Csodás gyepet kívánok mindenkinek,

Schweininger Zsuzsanna

Biokiskert Kft.

Legolvasottabb cikkek

3 Hozzászólások:

 1. Emlékeztek még arra a mondatra?:

  Csak az a gyep, csak az a szép zöld gyep, csak az ne hiányozna annyira!!!

  Akinek nincs, az nem tudja mit veszít egy szépen ápolt és gondozott kerttel!

  Minden plusz munkát megér, és a fű illata fűnyírás után…

 2. A gyep a vidékiek életében nagyon fontos, legalább annyira, mint a haszonnövényekkel teli ágyás. :)
  Nálunk is elég nagy a kert, de nincs fűnyírónk, helyette a helyi viszonylatoknak leginkább megfelelő megoldással rukkoltunk elő: hagytuk, hogy a kertészkedők által olyannyira gyűlölt tarack elterjedjen. Miért volt ez jó? Mert a folyó homokon is gyönyörűen zöldell a nyári 38 fokos melegben locsolás nélkül! A “gyep” karbantartásáért pedig 10 tyúk és 2 kakas a felelős! Sok az egyben: trágyáznak, kiszedik a bogarakat, csigákat, kukacokat, kikaparják az erős szárú gazakat és 3 cm-nél sosem hagyják nagyobbra nőni a füvet! Ennek az ára, hogy a frissen vágott fű illatát ugyan nem érezzük és minden nap egy fángli kukoricát a pipik elé kell szórni, de nem is zúg a fűnyíró minden héten az udvarban, friss tojás van a hűtőben és alkalom adtán bio husi kerül a fazékba!!! Éljen a természet, aki oly csodás, hogy mindenre van egy olyan ötlete, ami sok pluszt ad a gazdának (pihenés, tojás, husi az asztalon)!

 3. Igen, a természetes kert sok pluszt ad :) Szép lehet nálatok!

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>