Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

A gyönyörű muskátli 7 titka

Számomra egy házon nyáron a legszebb látvány a balkonládákból leomló muskátlirengeteg. Ez a gyönyörű virág díszítheti erkélyed korlátját, ablakodat vagy akár egy kaspóban is felakaszthatod a kertben.

Hogyan kényeztesd, hogy minél több virágja legyen?

A futó muskátli gondozása kicsit időigényesebb, mint a sima álló muskátlié. De a gondos ápolás meghozza gyümölcsét, mert az egészséges virággal teli csüngő hajtások pazar látványt nyújtanak.

Mit is kell ezért tenned?

1. Olyan helyre tedd, ahol csak délelőtt éri a tűző nap, mivel  álló társával szemben, ez a fajta kiég, levelei megperzselődnek, elszáradnak a rendszeres locsolás ellenére is.

2. Ha túl árnyékos, fényszegény helyre teszed, akkor nem fog virágozni. Keress olyan helyet, ahol délelőtt éri a nap, délután pedig árnyékos, így elegendő fényt fog kapni, s szép virágai lesznek.

3. Ültetéskor figyelj arra, hogy muskátliföldbe ültesd, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt! A cserép aljára rakj köveket vagy összetört cserepet, és figyelj arra, hogy ki legyen lyukasztva a cserép, hogy az öntözés során a felesleges víz távozni tudjon! Ezután félig töltsd virágfölddel a ládát, s tedd  bele a muskátlit, amit 90 fokban megdöntve kell a ládába helyezni, így a legnagyobb szélben sem törik le a szára, majd mehet rá a föld.
Ha a növényt állítva ülteted el, a lefelé csüngő szárait a láda széle elvágja, mivel lefele hajlanak u alakban.
Ha a fenti ötlet alapján ülteted őket, a szára kissé eláll a láda szélétől, így gyönyörű leomló muskátlit kapsz!

4. A nagy hőségben előfordulhat, hogy naponta kétszer is locsolnod kell! De, arra nagyon figyelj oda, hogy csak kora reggel vagy késő este öntözd, mikor már lehűlt a levegő, és a növény is kihűlt, nehogy megégesd.  Ne öntözd soha túl, addig ne locsold meg, míg nem érzed száraznak a növényt! Nem baj, ha a földje egyszer-kétszer kiszárad, mivel szára sok vizet tartalékol!

5. Azért, hogy egész nyáron tömve legyen virágokkal a muskátlid, folyamatosan lásd el tápanyaggal! Az ültetés után az első hónapban nem kell pótolnod, de azután minden héten egyszer öntözd meg direkt balkonnövényeknek szánt tápoldattal. Ha úgy érzed, hogy ez macerás, akkor vehetsz táprudakat is, amit egyszer leszúrsz a töve mellé, s egész nyárra elintézted a tápanyag pótlását.

6. Az elnyílt virágokat mindig szedd le szárastól a növényről, mert nem csak csúnya, hanem gátolja az új virágok kialakulását, fejlődését.

7. Egy nyáron kétszer vágd kicsit vissza, hogy dúsabb legyen!

Te hogyan kényezteted a muskátlid? Várom tapasztalataidat a kommenteknél.

Share/Bookmark

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>