Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

10 tipp, hogyan spórolj a fűtésen

10 tipp, hogyan spórolj a fűtésen

Megjött a hideg tél, s gondot okoz a fűtésszámla?

Azt tudtad,hogy fokonkéntt 6%-os energia-megtakarítást érhetsz el?

Pl, ha 24 fokról csökkented a hőmérsékletet 20 fokra, akkor már majdnem negyedével csökkenhet a fűtésszámlád. Jól hangzik, nem?

Hoztam Neked néhány tanácsot, amellyel csökkentheted fűtésszámlád

1.  Ha megfelelően felöltözöl, akkor napközben elég a 20-21 fok a lakásban. Sok helyen olvastam, hogy éjszakára pedig vastag takaró alatt a 15-16 fok. Én azért ennél fázósabb vagyok, így mi 18 fokban alszunk.

2. Ha elutazol, akkor se hagyd kihűlni a lakást, menjen egy alapfűtés, egész alacsony hőfokon! Hidd el, hogy a teljesen kihűlt falakat sokkal több energiával lehet felmelegíteni, mintha állandóan melegen tartod a lakást.

3. Esténként engedd le hézagmentesre a redőnyöket, ha nincs redőnyöd, akkor húzd be a sötétítőfüggönyt!  Ha van kevésbe fűtött helyiséged, akkor csukd be az ajtókat is, hogy a meleg ne áramolhasson a hűvösebb helyiségek felé!

4. Szellőztetésnél ne hagyd órákig nyitva a bukó ablakot! Hatékonyabb, ha naponta 3-4-szer szellőztetsz 5-10 percet. Ilyenkor csinálj kereszthutatot, és így gyorsabban és hatékonyabban cserélődik a levegő.

Szellőztess napi 3-4 alkalommal!

5.  Lehet, hogy nem gondoltál rá, de a hűtőszekrényed is termel meleget . Húzd néhány cm-rel távolabb a faltól, s ezzel felmelegített levegő keringeni tud, s „fűti” környezetét.

6. Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz szerezz be  huzatfogó hengert, melyet az ablakok és ajtók réseibe illeszthetsz, s nem fog ott megszökni a meleg!

7. A radiátor vagy konvektor mögé szerelj fel alumíniumból készült úgynevezett hőtükröt, ami meggátolja, hogy megszökjön a meleg, s visszaverve még növeli a helyiség hőmérsékletét.
8. Ne takard le a fűtőtestet semmivel,  ne lógjon rá vastag függöny, mivel így nem tudja leadni a meleg levegőt!  És ami szigorúan tilos: bútor vagy növény fűtőtest elé állítása!

9.  A meleg víz hőmérsékletének szabályozásával is spórolhatsz.  60 fok  mindenre tökéletesen jó.  Ha a vízmelegítőd alkalmas rá, akkor éjszakára csökkentheted azt is a fűtéssel együtt.

10. Ha a kazánod vagy termosztátod alkalmas rá, automatizáld a fűtést, hogy milyen időszakban hány fok legyen a lakásban. Gondolok itt arra, hogy ha reggeltől késő délutánig üres a lakás, akkor nem szükséges 20 fokon tartani azt.

Bízom benne, hogy ezekkel a tippekkel Te is spórolsz néhány forintot a fűtésszámlán.

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>