Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

Gyere, együnk bográcsgulyást!

Egy igazi nyár elképzelhetetlen egy-két hétvégi bográcsozás, grillezés, szalonnasütés nélkül.

Kérdés, hogy mi is kerüljön a bográcsba….

Főhet benne pörkölt, gulyás, paprikáskrumpli…..

Én most a gulyáshoz adok Neked receptet.

Íme a bevásárlólista:

-25 dkg sertéscomb

-25 dkg marhalábszár (kétfajta húsból finomabb)

- kb. 1-1,5 dl olaj

- 2 fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 db zöldpaprika

- 1-2 db paradicsom

- 5 dkg őrölt pirospaprika

- 1⁄2 kg burgonya

- ízlés szerint őrölt kömény

- ízlés szerint

- kb 2 liter víz

- ha szereted, akkor főzz bele kb. 10 dkg csipetkét

- akár lecsó is mehet bele (kb. 20 dkg)

Hogy is kezdj hozzá?

A hagymát vágd apróra, s süsd üvegesre az olajon! A húst kb. 2*2 cm-es kockákra vágd! Ezután húzd el a tűztől, s szórd meg pirospaprikával! (ne a tűz felett, mert, ha megég, akkor keserű lesz a gulyás) Miután elkeverted a paprikát, öntsd rá az apróra vágott húst, s önts rá annyi vizet, hogy ellepje és rakd vissza a tűz felé! Ízesítsd fokhagymával, sóval, köménnyel! Miközben fő, pucold meg a krumplit, vágd kockára, mosd meg! Kóstold meg a húst, s mikor már majdnem teljesen puha, akkor rakd hozzá a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot (vagy a lecsót)! Mire a krumpli megfő, akkorra a hús is jó lesz! A csipetkét külön főzd meg a gulyásból kivett lében, hogy ha szétfő, akkor ne rontsa el az egész művet!

Ha szeretnéd pikánsabbá tenni, akkor adhatsz hozzá egy kis bort is.

Ha szereted a füstölt ízt, az az elején az olaj helyett apróra vágott szalonnát is süthetsz, s annak zsírján dinsztelheted a hagymát.

Természetesen egy üveg vörösbor beszerzéséről se feledkezz meg, mert az illik egy igazi bográcsoshoz!

Jó étvágyat!

Te hogyan főzöl bográcsost? Várom tapasztalataidat a kommenteknél!

Share/Bookmark

Kapcsolódó cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>