Sütés, főzés, takarítás és egyéb házi praktikák

A kötelező hízás mítosza

A kötelező hízás mítosza

A modern  technikai vívmányok fejlődési üteme nem sok gondolkodási időt ad nekünk, ám a változó kor viharában a magyar virtus sziklaszilárdan állja a sarat. A mindennapok gályarabságában az ünnepek kínálják a látszólagos szabadságot: ha mást nem, legalább mindent megeszünk, és bepótolunk, amit az utóbbi időben nem sikerült. A túlhajszolt, vagy ingerszegény „átlag”- élmények következtében  a jóság és bőség-befogadó kapacitásunk gyakran a gyomrunkra korlátozódik. És ez látszólag teljesen rendben van, hiszen ez a magyar módi már évszázadok óta.

Vagy mégsem?

Nagyszüleink még elmesélhetik, hogy a visszafogottabb és mértéktartóbb hétköznapokat, a bőséges és gazdag meghitt alkalmak tarkították, a mennyiség előtt a minőség kapott helyett, rászolgálva az „ünnep” jelzőre, ahol nemcsak a testüket, és az asztalukat, portájukat, hanem a szívüket is ünneplőbe öltöztették. A feltöltődés nemcsak a bendőn keresztül, hanem a lélek szintjén is megvalósult.

Az évkör piros betűs napjai a közösen, a szeretteinkkel megélt életre szóló élményeknek kínálnak méltó helyet.

Az iparágakat éltető mítoszok, mint az „úgyis elhízol ünnepekkor”,  az ember gyenge pontjait veszi célba, egyúttal szándékosan fokozni kívánja a vásárlási kedvet, és új, mennyiségre törekvő szokásokat rögzít.

Ám módunkban áll dönteni, és választani. Letehetjük voksunkat egy olyan egészségtudatos életvitel (szemléletmód, táplálkozás és mozgás) mellett, amelybe bőven belefér az „ünnepi hangulat”, de nem kell éves szinten a következményeket kilókban cipelni.

Dehogy hagynánk ki a desszertet az ünnepi asztalról, hiszen ezek a különleges alkalmak nem a lemondásról szólnak, épp ellenkezőleg.

Meglepheted szeretteidet és önmagad olyan finomságokkal, amik bűntudat nélkül fogyaszthatóak.

Általános tudnivalók a hozzávalókról:

Mitől lesz egy sütemény „bűntelen élvezet”?

Attól, hogy olyan természetes és egészséges alapanyagokból készül, amelyeket a szervezet könnyen megemészt és alapvetően nem tartalmaznak annyi kalóriát, mint a  már megszokott módon elkészített sütemények, édességek.

Valamint attól, hogy az élvezet és öröm kedvéért eszünk belőle, tehát a mennyiség helyett a minőség kerül előtérbe fogyasztásukkor. (elég diplomatikusan fogalmaztam? Ne egy tálca sütit akarjunk bűntelenül megenni! )

A hozzávalók

-          liszt: lehetőleg válasszunk teljes kiőrlésű fehér lisztet, vagy keverhetjük a sima lisztet tönköly-liszttel (fele-fele arányban) Fedezzük fel újra a zabpehelylisztet (főzelékek hagyományos sűrítéséhez), kukoricalisztet (párizsias bundához)

-          olaj: sütéshez használhatunk finomított olajat, kókuszolajat, pálmazsírt, bio-növényi margarint

-          édesítés: a fehér cukor helyett kiválóan alkalmas a barna nádcukor, a méz, különböző maláták (árpa-, kukorica-maláta), és sok helyen kapható nyírfacukor, egyes pékségek alma-sűrítményt használnak cukor helyett

-          só: a finomított asztali só helyett használhatjuk a kézzel bányászott magyar őstengerekből származó sót, amely semmilyen kemikáliát nem tartalmaz (és mellesleg 80,- Ft/kg és mindenhol kapható), valamint választhatunk egyéb, természetes, számunkra szimpatikus sót

-          sütőpor: válasszunk olyan sütőport, amely alumínium-származék mentes, vagy használjunk szódabikarbonát

-          víz: csapvíz helyett használjunk sütéshez-főzéshez természetes vizet (pl. forrásvíz, nem klórozott kútvíz),tisztított vizet, vagy olyan ásványvizet, amelynek az ásványianyag-tartalma 100mg/l alatt van

-          gyümölcsök: válasszunk élő friss gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt (lehetőleg kerüljük a mirelit és  konzerves készítményeket, azok holt ételek)

 

Íme néhány ötlet,hogyan készíthetünk ízletes  finomságokat, melyek a hozzávalók révén egészségesebb, könnyített alternatívái lehetnek a bűntudat nélküli nassolásnak.Gyümölcspuding

Gyümölcspuding

2 alma hámozva,kimagozva, kockára vágva ¼ csésze méz (utólag belekeverve) vagy malátaszirup
2 körte hámozva, kimagozva, kockára vágva 1 citrom leve
½ csésze mazsola 1 ek természetes vanília aroma
csipet só 5 ek kukorica vagy búzakeményítő
4 csésze tiszta víz vagy ízlés szerint 4 csésze gyümölcslé 4-5 citromszelet díszítéshez
Elkészítés: az alaposan megmosott mazsolát, a feldarabolt körtét és almát a vízben párolom, majd hozzáadom a vaníliát és a citromlevet. Negyed csésze hideg vízben feloldom a keményítőt és hozzáadom folyamatos keverés mellett. Amikor besűrűsödött, elkészült a puding. Ha már nem forró, a mézet elkeverem benne. Citromszeletekkel díszítve tálalom. Öntetként süteményre vagy piskótára, vagy önmagában fogyasztható
 Mákos-bögrés

Bögrés mákos

1 bögre= 2,5 dl

1 bögre zabkorpa
1 bögre darált mák1 bögre natúr müzli
1 bögre mazsola (egyéb aszalt gyümi)
3 ek méz
Elkészítés:A hozzávalókat összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben kb 40-45 percig sütöm
 
Almás palacsinta

Almás palacsinta

1 csésze liszt fél tasak aluminíum-mentes sütőpor
1 db közepes alma lereszelve 2-3 ek olaj
1 csipet só ízlés szerint malátaszirup
1 csésze víz
¼ csésze almalé vagy tiszta víz
Elkészítés: az almát nagylyukú sajtreszelőn lereszelem és a többi hozzávalóval elkeverem. Sűrű masszát kaptam, kb 15 percre pihentetem. Ha valaki a vékonyabb tésztát szereti, tehet még hozzá ízlés szerint tiszta vizet. Palacsintasütőben leheletnyi forró olajon halmokat rakunk és megsütjük.

 

Meglepetés kókuszgolyó

Miből is készül? :)

15 dkg búzacsíra
5 ek szilvalekvár (vagy baracklekvár)
kókuszreszelék
Elkészítés: a búzacsíra és a lekvár elegyéből gombócokat gyúrok és a kókuszreszelékben megforgatom. Hűtve tálalom                                              

Pataki Beáta                                                                    www.hetkoznapi.csodano.hu

életvezetési szakértő, sportoktató, író

Legolvasottabb cikkek

Mondd el a véleményed!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>